Devlet memuru başka bir işte çalışabilir mi?
Yetkililer genellikle zanaatkar veya tüccar gibi ticari faaliyetlerde bulunamazlar; ancak, yalnızca anonim şirketlerde ve limited şirketlerde ortak olabilirler. Ancak, hisse senedi sahiplikleri nedeniyle şirket için tek temsilci işlevini yerine getiremezler.
Devlet memuru ek iş olarak ne yapabilir?
657 sayılı Kanun’un 28. maddesine göre memurlar serbest meslek dahil ek iş yapamazlar. Ancak memurlar telif hakkı koruması altında ürettikleri fikri ürünlerden iş ortağı olabilir ve gelir elde edebilirler. Müzisyen olabilir.
Memurun başka iş yapması yasak mı?
Memurlar, Türk Ticaret Kanununa göre (tacir) veya (sanatkar) sayılmalarını gerektiren faaliyetlerde bulunamazlar, ticari ve sınai kuruluşlara katılamazlar, ticari vekil veya satış mümessilliği, kollektif ortaklıkta ortak veya limited şirketlerde komandit ortak olamazlar.
Memura başka iş yaptırılabilir mi?
Kamu hizmetinin ifası sırasında bir memurun geçici olarak başka bir yere gönderilmesi normal bir işlem olmayıp, kamu yararı ve hizmetin gerekleri nedeniyle ihtiyaç duyulması halinde istisnai durumlarda başvurulabilecek bir imkândır.
Memur iki yerden sigortalı olabilir mi?
Birden fazla işyerinde sigortalı olmak mümkün müdür? Sigortacılıkta “sosyal sigorta birliği” ilkesi geçerlidir. Bu ilkeye göre, aynı anda farklı statülerde (4/a, 4/b, 4/c) sigorta gerektiren faaliyetleri yürüten sigortalı, yalnızca bir statüde sigortalı olabilir.
Devlet memuru mesai saatleri dışında çalışabilir mi?
– Görevliler, yaptıkları işin niteliğine göre bu maddeye göre belirlenen çalışma saatleri ve süreleri ile iş yerlerinden bağımsız olarak çalışabilirler. Bu konudaki usul ve esaslar Cumhurbaşkanı tarafından belirlenir.
Memur garsonluk yapabilir mi?
Kanuna göre, memurların kazançlı faaliyetlerde bulunmaları yasaktır. Kanuna göre, bir memur tüccar veya esnaf olamaz. Ticari temsilci veya iş avukatı olarak çalışamaz.
Ek iş yapan memur nereye şikayet edilir?
Buna göre ihbar ve şikâyetlerin iletileceği makamlar genellikle Cumhuriyet savcılığı veya kolluk kuvvetleridir. Ayrıca ceza hukuku kapsamında suç teşkil eden ihbar ve şikâyetler valiliğe, kaymakamlığa, mahkemeye, büyükelçiliğe ve konsolosluğa iletilebilir.
Devlet memuru ne iş yapabilir?
Sorumlulukları arasında eğitim, sağlık, adalet, polis, belediye hizmetleri, mali hizmetler, sosyal güvenlik, şehir planlama ve çevre planlaması gibi çeşitli kamu hizmetleri yer alır. Görevliler, belirlenmiş kanun ve yönetmelikler çerçevesinde kamu hizmetlerinin sürekliliğini ve düzenini sağlar.
Memur TV’ye çıkabilir mi?
Görevliler, kamu görevleri hakkında basına, haber ajanslarına, radyo ve televizyon kanallarına bilgi veremez veya demeç veremezler.
Memur Trendyol’da satış yapabilir mi?
Memurlar, Türk Ticaret Kanununa göre tacir veya sanatkâr sayılmalarını gerektiren faaliyetlerde bulunamazlar, ticari ve sınai işletmelere katılamazlar, ticari vekil veya satış temsilcisi olamazlar, kollektif şirketlerde ortak veya limited şirketlerde komandit şirket ortağı olamazlar.
Memur freelance çalışabilir mi?
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, kamu görevlilerinin ticari ve kazanç getirici işte çalışma imkânlarını önemli ölçüde kısıtlamaktadır.
Başka işte çalışan memura ne ceza verilir?
Bir memur başka bir meslekte çalışırsa ceza alır mı? 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125. maddesinde, memurlara yasak olan bir işte çalışmak veya başka bir kazanç getiren bir işte bulunmak da terfiin durdurulması cezasının verilebileceği durumlar kategorisine girmektedir.
Memura iki iş verilir mi?
İkinci görev verilemez; “bu kurumlara herhangi bir ad altında para ödenemez, menfaat sağlanamaz” denilir ve memurlara tali görev verilmesinin yasak olduğu belirtilir.
Memur alt kadroda çalışabilir mi?
Memurlar, istekleri üzerine, kazandıkları yeterliliklerin üç derece altında olmamak üzere, aynı veya başka bir kadroya kurumlarında atanabilirler. Daha düşük derecelere atananlar, 68 inci maddede öngörülen süreye uyulmaksızın, önceki derecelerine yeniden atanabilirler.
Devlet memuru Ticaret yaparsa cezası nedir?
Kamu görevlisi ticareti suçu nedir? (TCK 259) Madde 259 – (1) Görevinin sağladığı nüfuzdan yararlanarak, başkasına mal veya hizmet satmaya teşebbüs eden kamu görevlisi, altı aya kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Ek iş yapan memur nereye şikayet edilir?
Buna göre, ihbar ve şikâyetlerin iletileceği makamlar genellikle Cumhuriyet savcılığı veya kolluk kuvvetleridir. Ayrıca, ilgili ceza mevzuatı uyarınca suç teşkil eden ihbar ve şikâyetler valiliğe, kaymakamlığa, mahkemeye, büyükelçiliğe ve konsolosluğa iletilebilir.
Kamuda çalışan işçi ek iş yapabilir mi?
“Hukuk sistemimizde sanığın mesai saatleri dışında başka bir işyerinde çalışmasını yasaklayan bir hüküm bulunmamaktadır.” Dolayısıyla genel hükümler dikkate alındığında bir işçinin birden fazla işyerinde çalışmasının önünde yasal bir engel bulunmamaktadır.
Memur garsonluk yapabilir mi?
Kanuna göre, memurların kazançlı faaliyetlerde bulunmaları yasaktır. Kanuna göre, bir memur tüccar veya esnaf olamaz. Ticari temsilci veya iş avukatı olarak çalışamaz.