Tam yargı davaları nelerdir?
Tam tazminat davası, idari bir işlem veya eylem sonucunda maddi ve/veya manevi zarara uğrayan kişilerin, idareye karşı açabilecekleri ve bu zararın tazminini talep edebilecekleri bir idari işlem türüdür.
Tam yargı davası ve iptal davası arasındaki farklar nelerdir?
İdarenin hukuka aykırı işlemlerine karşı iptal davaları açılabilirken, icra davaları idarenin eylem ve işlemlerinin hukuka aykırı olup olmadığına bakılmaksızın, idarenin tazmin etmekle yükümlü olduğu zararın tazminini amaçlayan davalardır.
Tam yargı davaları duruşmalı mı?
Sınırsız yargı yetkisine sahip davalarda ana duruşma nasıl işler? İdari davalarda ana duruşma genellikle dosyalara dayanarak yapılır. Bir duruşma yapıldığında istisna yapılır. Dilekçelerin ilk incelemesi yapılır. Davanın gerçek duruşması devam etmeden önce, gerekli tüm evrak işlerinin tamamlanması gerekir.
Tam yargı davası kaç ay sürer?
Sunulan başvurular idare tarafından reddedilirse tam yargı davası açılabilir. İdareye gönderilen tebligata 30 gün içinde cevap verilmezse, zarar gören taraf 60 gün içinde tam yargı davası açabilir. Tam yargı davaları bir yıl içinde tamamlanır.
Hangi hallerde iptal ve tam yargı davası açılabilir?
Kapsamlı bir tedbir davası, davanın dayandığı idari işlem veya tedbir nedeniyle hakları ihlal edilenler tarafından açılabilir. İptal davası açmak için menfaat ihlali yeterli kabul edilirken, sınırsız yetkiye sahip davalarda yalnızca menfaat ihlali kabul edilmez, hak ihlali aranır.
Tam yargı davasında tanık dinlenir mi?
İdari yargılamada tanık dinlenmez.
Tam yargı davasında miktar belirtilmeli mi?
Tam yargı davalarında tutar belirtilmeli mi? Tam yargı davalarında tutar başvuruda belirtilmelidir. Kanunla düzenlenen başvurunun bir unsuru olup, esas davanın açılması için açılan davada tutarın belirtilmesi gerekmektedir.
Kimler iptal davası açabilir?
Bu maddeye göre iptal davası açma yetkisi, Cumhurbaşkanına, Türkiye Büyük Millet Meclisinde en çok üyesi bulunan iki siyasi parti grubuna ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tam sayısının en az beşte birine aittir.
Tam yargı davasında davacı ölürse ne olur?
Davacı ölmüşse ve uyuşmazlık sadece öleni ilgilendirmiyorsa, 2577 sayılı Kanunun 26 ncı maddesi gereğince davaya devam etme hakkı kendilerine devredilen mirasçıların talebi üzerine İdare Mahkemesi tarafından dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilmesi gerekir.
Tam yargı davasında manevi tazminat artırılabilir mi?
11 Nisan 2013 tarihinde kanunda yapılan değişiklikle, kesin karar verilinceye kadar icra takibinde harç ödenerek başvuruda talep edilen miktar bir defaya mahsus artırılabilmektedir.
Tam yargı davası vekalet ücreti nispi mi?
Başka bir deyişle, vergi davası iptal davası veya tam yetkili dava olsa bile, söz konusu tutar ne kadar büyük olursa olsun ödenecek ücretin toptan bir meblağ olarak öngörülmesi söz konusudur. Bu nedenle, tam yetkili vergi uyuşmazlıklarının kazanılmasına rağmen, tarife mahkemelerin avukatlara sabit avukatlık ücreti uygulamasını gerektirmektedir.
Tam yargı davasında ıslah mümkün mü?
Bu düzenleme, tam yargı önündeki davada davacının, nihai karar verilinceye kadar her an idari mahkemelere değişiklik başvurusunda bulunmasına olanak tanır. Önemli noktalar şunlardır: Karar kesinleşinceye kadar her aşamada: İdari mahkemelerde, karar kesinleşinceye kadar her aşamada değişiklik yapılabilir.
Tam yargı davasında neler talep edilebilir?
Tam yargı davaları, özellikle idareye karşı açılan tazminat davaları, adi mahkemeler önündeki icra davalarına benzer. Bu tür davalar, idari hukuk alanında haksız eylem ve işlemlerin iptalini ve verilen zararın tazminini ister.
Kazanılan davada para ne zaman yatar?
Kişinin adına açılan banka hesabına yatırılacak tutar, mahkeme tarafından belirlenen ve kararlaştırılan tutardır. İşverenin talepleri, mahkemenin kararına bağlı olarak 7 ila 14 gün içinde çözülmelidir. Tutarlar bu süreler içinde ödenmezse, çalışanlar zorlayıcı önlemlere hak kazanır.
Açtığım davayı kaybedersem ne olur?
Zarar tazminatı davasını kaybederseniz, diğer tarafa belirli bir miktar borcunuz olur. Borcunuz için hapis cezasına çarptırılmazsınız, ancak borcu ödemeniz gerekir. Borcu ödeyemezseniz, size karşı haciz işlemleri başlatılabilir.
Tam yargı davaları belirsiz açılabilir mi?
İdari mahkemede temyiz imkânının belirsiz olması. Özel hukukta, talebin tam miktarı ve kapsamının belirlenemediği durumlarda, davacıya belirtilmemiş bir talepte bulunma imkânı tanınır.
Tam kabul kararı ne demek?
Tam kabul halinde dava tümüyle kapatılırken, kısmi kabul halinde dava kabul edilen kısım için sona erer ve kabul edilmeyen kısım için devam eder. Tam kabul halinde taraflar arasındaki uyuşmazlık sona erer ve mahkeme kabule dayanarak davanın kabulüne karar vermek zorundadır.
Tam yargı davası subjektif midir?
Sınırsız yetkiye sahip dava, ağırlıklı olarak sübjektif nitelikte bir dava türüdür.
İdari dava türleri nelerdir?
İdari mahkemelerde davalar üç türlüdür: İptal davaları, sınırsız yetki davaları ve idari sözleşmelerden doğan davalar.